Износът на български стоки вече е на минус, показват предварителните данни на

...
Износът на български стоки вече е на минус, показват предварителните данни на
Коментари Харесай

3 милиарда лева по-малко от продажби за година: Българският износ вече е на минус

Износът на български артикули към този момент е на минус, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Най-осезаем е спадът до лятото на 2023 година Стойностният размер на продажбите в чужбина за първите 7 месеца понижават с 5.5% на годишна база.

Общо за първите 7 месеца от началото на 2023 година от България са изнесени артикули за 50.7 милиарда лева Това е близо 3 милиарда лева под равнището за същия интервал на предходната година.

За съпоставяне, през 2022 година с тласъка на инфлацията експортът се усилваше с двуцифрени темпове и поставяше връх след връх.

Според ревизираните данни българският износ пез 2022 година е повишен с 36% на годишна база и в безспорна стойност доближава 93 милиарда лева Това е малко под предварителните данни на националната статистика за 95 милиарда лева експорт през 2022 година и 40% растеж.

Сега статистиката демонстрира, че единствено в границите на месец юли експортът от България е 7.1 милиарда лева, което е с 13.5% под размера от юли 2022 година
 Снимка 588401
Източник: iStock Images

Този юли е и петият подред месец със спад на износа от началото на 2021 година, когато стартира възстановителният взрив и имаше серия от растежи. Намаление в този момент се регистрира както в експорта за Европейския съюз, по този начин и в този за страните отвън него.

Продажните цени на експортните артикули

Спадът в износа значително се дължи на продажните цени на експортните артикули. Докато през 2022 година те растяха с двуцифрени стойности, а в браншове като енергетиката - даже с 90%, наклонността тази година се трансформира.

За първите три месеца на годината продажните цени са били по-ниски по отношение на същия интервал на предходната година - с към 2%. В енергийния бранш - при петрола и продуктите от него, както и при газа - цените са били с към 20% по-ниски.

Добрата вест е, че към момента имаме артикули за експорт с висока продажна стойност.

Продажбите на артикули с висока добавена стойност към месец юли 2023 година, по данни на Национален статистически институт:
Машини - 3.3 милиарда лева Храни - 3.1 милиарда лева
За интервала доникъде на лятото експортът към Европейския съюз се свива с 6%, а към страните отвън общността - с 4.6%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР